Varför jag och så många andra väljer second hand & vintage.

Kläder, skor & accessoarer Second hand
Det är verkligen inne på tapeten nu med återanvändning/recycling! Att man borde dra ned på massproduktionen och konsumtionssamhället både för att värna om vår miljö men också för att vi borde tänka på hur de människor (ibland till och med barn) som tillverkar de nyproducerade produkterna blir behandlade.

Så här följer min positiva lista om second hand, retroprylar och vintage!

1. Det är bra för miljön. Att producera nytt, nytt, nytt hela tiden tär jättemycket på miljön och jordens resurser! TÄNK på det!

 (Myrornas logotype)

 

2. Kläder & prylar var mer hållbara och välgjorda förr. Då var det meningen att saker skulle hålla så länge som möjligt, till skillnad från idag då det enda affärerna vill är att sakerna och kläderna endast ska hålla en säsong så att man måste komma tillbaka och köpa nytt igen! Jag läste om en person som haft sin kappa i 23 år och då hade hon ändå köpt den second hand och redan då var den gammal! IKEA möbler då, undrar om de kan hålla efter 50 års användande? ;)

3. Man får vara unik. När ting producerades innan 1970-talet så gjordes de inte i massupplagor och även om prylen har funnits i ganska många upplagor så kan de ändå vid det här laget gått sönder och slängts vilket gör att det inte finns så många kvar.

4. Kläder & prylar var snyggare förr (inte alltid men ofta)! Kolla bara hur klädmodet och inredningssaker ofta strävar bakåt i tiden och blir retro/vintageinspirerade. Dock görs de aldrig i lika god kvalitet längre!

5. Sakerna har en historia. Jag har alltid tänkt på prylar och kläder som om de också har ett liv eller att ägarens energier finns i sakerna. Det är därför jag alltid velat ha ett gamalt hus, ett hus som varit med om saker, som blivit älskat och inrett många gånger och så vidare. Jag är själv uppvuxen i ett mycket gammalt hus.

6. Det kan vara billigt. Samma här så gäller det inte alltid, vissa saker kan vara jättedyra. LÖJLIGT dyra till och med.

7. Till sist så kan man med enkla medel (och förhoppningsvis en billig peng) skapa en personlig stil. Man kan förtrolla något billigt och fult till något personligt och snyggt! En tråkig möbel kan lätt målas om i någon fräck färg som turkos eller rosa och så får en rustik möbel en färgglad, modern och personlig touch.

 Bara att spraya!
Vintage, miljö, miljömedveten, personlig stil, recycling, retro, tänk på miljön, varför man ska välja second hand, återanvändning;

Kommentera inlägget här: